18 Ocak 2013 Cuma

Site yönetmeliği kanunda bazı bilmemiz gereken maddeler


                                        ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

KAT MALİKLERİNİN HAKLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Madde 17. 
Kat malikleri, Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yönetim Planı’ndaki hükümler saklı kalmak şartıyla, kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde Medeni Kanun’un maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler. Ancak kendi bağımsız bölümlerinde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım ve tesis yapamazlar.

Madde 18.  Bağımsız bölümleri, ortak yerleri ve alanları kullanma veya faydalanmaya ilişkin hususlarda, Yönetim Planı, Kat Mülkiyeti Kanunu ve Çevre Kanunu gibi diğer ilgili kanunlarda öngörülen yasak ve mükellefiyetlerin bağımsız bölümlerde kiracı veya herhangi bir sıfatla oturanlar veya faydalananlar tarafından da aynen yerine getirilmesi mecburidir.

                  a)   Kat Malikleri ana taşınmazın, bütün ortak yerlerine, ilgili kanunların müşterek mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar ve bu yerlerden Kanun ve Yönetim Planı hükümlerine göre faydalanma hakkına sahiptirler. Lokal biçiminde kullanılan Sosyal Tesis’te, Genel Kurul, Eğitim ve Sosyal Amaçlı her türlü toplantı, Panel, Konferans düzenlenebilir, film gösterilebilir.
                 
b)   Kat malikleri, ortak yerlerin bakım ve temizliğini, güzelliğini ve sağlamlığını korumaya mecburdurlar.
                 
c)   Otopark yeri kat maliklerinin faydalanmasına zarar verecek şekilde kullanılamaz. Araçlar otopark dışında, site içi yollara ve aralara park edilmez. Otoparklar dolu olduğunda araçlar site dışına uygun yerlere bırakılır.
                 
d)   Kat malikleri kendi bağımsız bölümlerini ahlak ve adaba aykırı şekilde kullanamaz ve kullandırtamazlar.
                 
e)   Radyo, müzik aleti vb. şeyleri diğer kat maliklerini rahatsız edecek şekilde sesini yükselterek kullanamazlar.
                 
f)   Bağımsız bölümler, eklentileri ve ortak yerlerde, patlayıcı ve pis kokulu maddeler bulunduramazlar. Site maliklerini rahatsız edecek şekilde sarsıntı, gürültü yapmak, koku, duman, toz çıkarmak gibi hareketlerden kaçınmak zorundadırlar.
                  g)   Ortak alanlarda sandık, kutu vb. her türlü mal ve eşya bırakılamaz.
                  h)   Kat maliklerine ait bisiklet, motor vb. araçlar rastgele her yere bırakılamaz. Bisiklet, motor vb. araçlar, Yönetim Kurulu’nun uygun bulup, göstereceği alanlara bırakılır.
                  ı)    Kat malikleri, bağımsız bölümlerinin içinde, ana yapıya zarar verecek nitelikte değişiklik yapamazlar.
                  j)    Kat malikleri, bağımsız bölümleri ve ortak yerleri kullanırken, iyi niyet kurallarına uymak, yasaya ve Yönetim Planı’na aykırı davranışlardan kaçınmak zorundadırlar.
                  k)   Kat malikleri, bağımsız bölümlerinin balkon, pencere veya teraslarından hiçbir şekilde halı silkeleyemez, su dökemez, çöp atamazlar.
                  l)    Kat malikleri, binanın dış cephesine veya dıştan görülebilecek yerlerine halı, paspas, çamaşır vb. malzeme asamazlar. Blokların balkon ve teraslarından halı, kilim, çamaşır vb. sarkıtamazlar.
                  m)  Bağımsız bölümleri, kumarhane, randevuevi gibi ahlak ve adaba aykırı sayılacak şekilde kullanamazlar.
                  n)   Kat malikleri, bağımsız bölümlerine, bakım, onarım ve kontrol nedeniyle girme zorunluluğunun bulunduğu hallerde gerekli izni vermekten kaçınamazlar.
                  o)   Kat malikleri, bağımsız bölümlerinde bizzat oturmuyorlarsa, tebligat adreslerini, bu adresteki değişiklikleri ve bağımsız bölümlerinde kiracı olarak veya başka bir sıfatla oturanların ad, soyadı ve iş adreslerini derhal (en geç 15 gün içinde) Yönetim Kurulu’na bildirirler. Tebligat adresini ve bundaki değişikliği bildirmeyen kat malikinin Yönetimde mevcut son adresine yapılan tebligat geçerli sayılır.  Kiracılar kiraladıkları eve taşındıklarında, kira sözleşmesinin bir suretini, evde kalacakların kimlik bilgilerini ve yönetimden alacakları bilgi formunu doldurarak görevliye ya da yöneticiye vermek zorundadırlar.

            ORTAK YERLERE İLİŞKİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLER


Madde 19.       
Kat malikleri, kendilerine ait bağımsız bölümler dışında, ortak yerlerden ve tesislerden yararlanmak hakkına sahiptirler.        Kat Malikleri, blok yapıda veya toplu yapı kapsamındaki ortak yer ve tesislerden yararlanırken, tesislere zarar verecek            veya diğer kat maliklerini rahatsız edecek davranışlarda bulunamazlar. Bunlardan yararlanmaya yönelik olarak yetkili   kurullarca belirlenmiş kural ve düzene aykırı davranamazlar.



BAĞIMSIZ BÖLÜMLER, ORTAK ALANLAR VE EKLENTİLERİN KULLANIMI

Madde 20. Kat maliklerinin ve kiracıların uymakla yükümlü olduğu diğer konular:

                  a)  
Bağımsız bölümleri sadece bağımsız bölüm sahipleri ve kiracıları kullanabilir.
                  b)  
Bağımsız bölümde kalanlar, kimlik, adres, telefon vb. bilgileri ile yokluklarında ulaşılacak bir yakınlarının telefon ve ismini, yönetime ve yönetimin görevlendireceği kişilere bildirmek, bu amaçla bilgi formunu doldurup yönetime vermek zorundadırlar.
                  c)  
Evlerini kiraya verenler, kira sözleşmesinin bir örneği ile birlikte, kiraya verdikleri kişinin kimlik bilgilerini yönetime teslim edeceklerdir.
                  ç)  
Siteden uzun süreli ayrılışlarda, yönetime bilgi verilecektir.
                  d)   Kapı girişinde, mal ve can güvenliğinin sağlanması için, kimlik kontrolü yapılacak, ziyaret için gelenler mutlaka konut sahibi ya da kiracı refakatinde içeri alınacak ve ziyaretçiler güvenlikte bu amaçla konulan deftere kaydedileceklerdir.
                  e)   Konutların balkonlarına ya da binanın dış cephesine satılık ve kiralık ilanları asmak yasaktır. Satış ve kiralama duyuruları bağımsız bölümlerin camlarına değil, bu amaçla konulmuş panoya asılacaktır.
                  f)  
Site içinde araç yıkanmayacaktır.
                  g)  
Çöpler, kapıların önüne ağzı kapanmış torbalarla konulacak ve içlerinden su akması engellenecektir. Çöpler günde iki kez görevli elaman tarafından toplanacaktır.
                  h)  
Konutların pencerelerinden bahçeye sigara izmariti, kâğıt, çöp vb. atılmayacak, konut dışı alanlarda çöp bulundurulmayacaktır.
                  ı)   
Siteye ait ortak anten bulunduğundan çatıya ve balkonlara özel, müstakil anten konulmayacaktır.
                  i)   
Site dahilinde yönetim tarafından ortaklaşa organize edilen toplantılar dışında, münferit toplantı yapılması için Yönetim kurulundan izin alınır. 
                  j)   
Komşuları rahatsız edecek şekilde radyo, TV ve diğer müzik gereçleri kullanılamaz, site ortak alanlarında gürültü yapılamaz.
                  k)  
Kurutma ve havalandırma amacıyla, dış görünümü bozacak tarzda çamaşır ve benzerleri balkonlara asılamaz, camdan sarkıtılamaz. Balkonların dip taraflarında, dışarıdan görülmeyecek şekilde, portatif çamaşır kurutma askıları kullanılabilir.
                  l)   
Site içindeki ortak kullanıma açık alanların (yeşil alanlar, sosyal tesisler, spor tesisleri, çatı ve yollar) temiz tutulması hepimizin ortak görevidir.
                  m) 
Site içine satıcılar giremez.
                  n)  
Sitede oturanlara, kapıdan kolay girişleri için tanıtma kartı verilebilir.
                  o)  
Bina içinde, koridorlarda ve Asansörlerde sigara içilmesi yasaktır.
                  ö)  
Daire satın alan ve kiralayan kişilerin, siteye girişlerinde sorun yaşamamaları için satış ve kiralama işlemi ile ilgili olarak önceden yönetime bilgi verilmelidir.
                  p)  
Site sakinleri, sitede görevli personeli, görevleri başında iken özel amaçlar için kullanamazlar, talimat veremezler. İstek, öneri ve şikayetlerin doğrudan yönetime yapılması esastır.
                  r)  
Normal ziyaretçiler ve misafirler, bağımsız bölüm sakini tarafından önceden bildirim yapılmadığı takdirde durdurulacak, kime geldiği sorulacak, teyit alınacak, kimlik kontrolü yapılacak ve kimlik, ruhsat, ehliyet gibi bir belge bırakması istenecek ve öyle siteye alınacaktır. Kiralanan bağımsız bölümlerde, kira sözleşmesinde yazılı       kişinin dışında, başkalarının kalması yasaktır.
                  s)   Ziyaretçi araçları site dışında park ettirilecektir.
                  ş)   Tüm ziyaretçi ve diğer amaçlarla siteye gelen kişilerin davranış ve kurallara uymaları ile ilgili sorumluluk ilgili site sakinine aittir.
                  t)  
Bütün bağımsız bölüm sakinleri, evlerinde çalıştıracakları kişilerin isimlerini yönetime bildireceklerdir.
                  u)  
Ana girişte bulunan güvenlik personelinin, site sakinlerine gelen posta ve kurye benzeri evrakı teslim alma görevi yoktur. Bu konuda ısrarcı olunmaması gerekmektedir. Gelen posta ve kuryeden elden teslim edilmesi gerekenler, sakinden teyit alınarak bağımsız bölüme gönderilecektir.


Madde 21.  Bu Yönetim Planı’nda ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nda, kat maliklerinin yükümlülüklerine ilişkin olarak yer alan bütün hükümler, bağımsız bölümden kiracı olarak veya herhangi başka bir sebeple devamlı bir şekilde yararlananlara da aynen uygulanır. Bu yükümlülüklere aykırı davrananlar kat malikleri ile birlikte müteselsilen sorumludurlar.

Madde 22.  Ortak alanlarda, yol ve bahçelerde, doğalgaz, telefon, elektrik, temiz su ve kanalizasyon altyapıları bulunduğundan, parsel hudutları içinde her türlü kazı yapmak yasaktır.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ORTAK GİDERLERE KATILMA
Genel Olarak Ortak Gider


Madde 23.  Toplu Yapı alanı sınırları içindeki bağımsız bölüm sahipleri (kat malikleri) her ay düzenli olarak ortak giderlere katılım payı (aidat) (avans) ödemek zorundadırlar. Ödenecek miktar, Kat Malikleri Kurulu’nda saptanır.


Blok Ortak Giderlerine Katılma

Madde 24.  Kat Malikleri bulundukları blok yapıya ilişkin ortak yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum veya ihtiyacı olmadığını ileri sürmek suretiyle “ortak gideri” ve “avans payını” ödemekten kaçınamazlar. Ortak gider ve avans payının tamamını zamanında   ödemeyen kat maliki, ödemede geciktiği günler için aylık % 5 hesabıyla gecikme tazminatı ödemek zorundadır.

Madde 25.  Ortak gider ve avans payını ödemede iki aydan (yıl içinde iki defa) fazla geciken kat maliki hakkında, Yönetici, bu Yönetim Planı’na, Kat Mülkiyeti Kanunu’na ve ilgili kanunlara göre dava açmak ve icra takibi yapmakla yükümlüdür.

Madde 26.  Kat maliklerinden veya ailesinden biri veya onun bağımsız bölümünden yararlanmakta, olan kişi   (kiracı vs.) kusurlu hareketi ile ortak alanlarda herhangi bir zarar ve gidere neden olmuşsa yapılan ödeme zarara sebep olandan veya kat malikinden alınır.

Madde 27.  Kat maliklerinden biri Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kendisine düşen borçları ve yükümlülükleri yerine getirmemek ve konulan kurallara uymamak suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler. (KMK Madde:25)

Madde 28.        Yönetim Planı’na ve Kat Malikleri Kurulu’nun kararına göre belirlenmiş toplu yapı ortak tesis ve yerlerine ilişkin ortak    giderler (sulama, elektrik, temizlik, bakım, onarım, muhasebe, güvenlik, vb.) toplu yapıdaki bütün kat malikleri             tarafından karşılanır. Kat malikleri ortak giderlere ve ortak giderler için toplanacak avanslara eşit olarak katılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder